قانون گذرنامه به نفع زنان اصلاح میشود

- اصل این قانون در هر صورت نیاز به اصلاح دارد. خروج یک زن از کشور طبیعتا در شرایط عادی باید با اجازه شوهر باشد و در قانون هم این موضوع باصراحت عنوان شده است، اما نکته ای که دراین بین وجود دارد این است که باید استثنا هم قائل شد. گاهی اوقات شرایط دوطرف به گونه ای است که داوری دیگری باید وجود داشته باشد مثل اختلافات خاص زن و شوهر که بی تاثیر هم نیست. درمجموع به نظر من این قانون بهتر است به این شکل اصلاح شود که در موارد اختلاف؛ یعنی مثلا اگر در مواردی مشکلات شخصی یا غیره پیش آمد، زن به مراجع حقوقی و قضایی مراجعه کند و اگر استدلال شوهر غیرمنطقی باشد، دادگاه حکم مشخص و نافذ دهد. به هرحال طبیعی است کسانی که با هم زندگی می کنند، وقتی مسافرتی صورت بگیرد، اجازه و رضایت یکدیگر را نیاز دارند اما در مواردی هم که به هر صورت شرایطی خاص و استثنایی باعث به وجود آمدن اختاف شود، دوطرف نیاز به داوری دارند. به نظر دراین موارد می توان به هر دوطرف حق داد که به مرجع قضایی رجوع کنند و تصمیم مرجع برایشان نافذ باشد.
- بنده به عنوان یک نماینده کمک می کنم این اصلاح صورت بگیرد. حقوق یک زن به عنوان یک شهروند نباید نادیده گرفته شود. این حق برای یک زن وجود دارد که بتواند درمورد زندگی خودش تصمیم بگیرد. این قانون نیاز به اصلاح دارد و امیدواریم بندی به قانون فعلی گذرنامه اضافه شود. این مسئله در مجلس درحال بررسی است. بند پیشنهادی ما می گوید در موارد اختلافی، یعنی درصورتی که زن و شوهر با یکدیگر بر سر موضوعی نزاع و اختلاف داشته باشند و توافق نداشته باشند، مرجع قضایی وارد شود و به حکم حقوقی موضوع را حل کند. به عبارت دیگر می خواهیم اضافه کنیم که در موارد اختلافی هر یک از دوطرف حق مراجعه به مرجع قضایی را داشته باشد و این حکم می تواند ملاک عمل برای طرفین باشد.
- به نظر من این طور نیست، البته طرحی که در مجلس درحال بررسی است، دو نظر دارد. عده ای بر این عقیده اند که باید ذکر شود خروج زن از کشور آزاد است، اما اگر شوهر مانع و مخالف باشد، حکم مرجع قضایی اتمام حجت است و با حکم مرجع می تواند مانع باشد. اما نظر دیگر این است که قانون فعلی به قوت خودش باقی بماند و در موارد استثنا مرجع قضایی پادرمیانی کند. من گرچه طرفدار نظر دوم هستم، اما بازهم تفاوت زیادی بین این دو نمی بینم. البته این را هم تاکید کنم که به زعم من، زن و شوهری که با یکدیگر اختلاف ندارند، مشکلی در سفر به خارج از کشور ندارند. یعنی گمان می کنم حالت های اختلافی فقط برای زن و شوهرهایی است که در شرایط صلح نیستند. ضمن اینکه در طرحی که در دست بررسی است، تفاوتی بین زن و شوهر قائل نمی شویم و در آن ذکر شده است که هم زن می تواند مانع شود، هم شوهر. درحال حاضر، در تلاش برای بررسی این دو نظر هستیم.
- طرح در دست بررسی است، با این دو گزینه ای که پیش تر ذکر کردم، یا زن می تواند حق سفر آزاد داشته باشد و در موارد اختاف شوهر می تواند با مراجعه به مرجع قضایی، مخالفتش را ابراز کند و درصورتی که این مرجع استدلال را منطقی دید، حکم به عدم خروج زن از کشور دهد، یا بگوییم خیر، این قانون به قوت خودش باقی است و در موارد اختلافی طرفین به مرجع قضایی مراجعه کنند. به هرحال از بین این دو گزینه، ما به دنبال این هستیم که زنان جامعه حقشان بی دلیل سلب نشود.
- در حال حاضر طرح باید برای نمایندگان به چاپ برسد و در دستور مجلس قرارگیرد. با توجه به اینکه برنامه ششم و بودجه سال جاری هم در دستورکار مجلس نهم شورای اسامی قراردارد، تلاشمان این است که حداکثر قبل از پایان این مجلس، طرح را به نقطه مثبتی برسانیم و پیش از پایان این دوره از مجلس، آن را به پایان برسانیم.
بازتاب از سایت
Hamsari
همسری وبسایتی است که گروهی از فعالان مسائل زنان، وکلا و حقوقدانان به منظور آگاهی رسانی در خصوص "شروط ضمن عقد" راه اندازی کردهاند.